2020-01-15
 

 
Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu: „Mihai Eminescu a cântat limba română în versuri și, citind versurile marelui Mihai Eminescu, ne convingem cât de frumoasă și dulce este limba noastră cea romană”.

De ziua naşterii marelui poet, prozator şi publicist Mihai Eminescu, 15 ianuarie, zi de referinţă şi de mare valoare culturală şi spirituală, dar și cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, conducerea Academiei de Științe a Moldovei a depus flori la bustul poetului naţional Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din capitală.

La evenimentul prilejuit de aniversarea Poetului Poeților, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a fost însoțit de vicepreședinții AȘM, acad. Boris Gaina, m.c. Svetlana Cojocaru, m.c. Victor Moraru și dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, adjunct al conducătorului Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM.

„Suntem astăzi, de fapt ca întotdeauna, împreună cu marele nostru poet, poetul-nepereche Mihai Eminescu. Mihai Eminescu simbolizează Universul nostru, simbolizează dragostea cu toate tainele acestui frumos sentiment. Mihai Eminescu a cântat limba română în versuri și, citind versurile marelui Mihai Eminescu, ne convingem cât de frumoasă și dulce este limba noastră cea romană. Trec anii și Mihai Eminescu devine tot mai aproape de sufletele noastre. Așa să fie întotdeauna.”, a declarat în cadrul manifestării, organizate cu ocazia aniversării poetului național, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului din 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii. Celebrată în diferite ţări în mod diferit, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM