Vizita conducerii Academiei de Științe la domiciliu, le-a adus o doză de energie și optimism academicienilor

2019-12-30
 

Au simțit că nu sunt uitați, iar vizita celor care stau astăzi la cârma Academiei, le-a inspirat optimism și le-a transmis energie pentru un an înainte unor membri ai AȘM.

Conducerea Academiei de Științe i-a vizitat, la domiciliu, în Ajunul Crăciunului și Anului Nou, pe unii membri ai Academiei de Științe cu starea precară de sănătate, dar care au ajuns și la o vârstă venerabilă. Vizita președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu și a vicepreședinților – acad. Boris Gaina și m.c. Victor Moraru, a fost o adevărată sărbătoare, dar și o surpriză pentru acad. Andrei Ursu, acad. Haralambie Corbu, m.c. Ion Corcimaru, m.c. Nicolae Bilețchi și m.c. Vasile Babuc.

Președintele și vicepreședinții AȘM s-au interesat de sănătatea membrilor Academiei, de preocupările lor, împărtășindu-le, la rândul lor, și din realizările și trăirile actuale ale corpului academic, inclusiv, vizavi de situația în care s-a pomenit nu doar Academia, dar și știința în general. Președintele Tighineanu le-a mulțumit reprezentanților elitei intelectuale academice, pentru aportul considerabil în dezvoltarea științei, dar și pentru susținerea în situația complicată, nefavorabilă științei, pe care o parcurge comunitatea academică. Președintele AȘM le-a dorit academicienilor, în primul rând, sănătate, Sărbători Fericite și să se revadă cu bine și în anul care ne bate la ușă.

Având o viață în urmă, o experiență trăită și în alte vremuri ale labirinturilor științei, academicienii, pe umerii cărora atârnă nu doar anii, dar și povara mult prea greului dus în munca de cercetare care a dus faima țării, cu un calm al lor, cu o înțelepciune pe care o puteai citi atât pe chip, cât și în priviri, au mulțumit pentru vizita conducerii AȘM, pentru gestul creștinesc și de respect, dar mai ales, pentru faptul că nu sunt uitați. S-au întristat, bineînțeles, de situația în care se află știința actualmente, menționând că această stare de lucruri nu-i poate lăsa indiferenți, chiar dacă, din cauza sănătății nu pot fi mai activi, așa cum și-ar dori, în viața academică.

„Am văzut multe în evoluția Academiei, dar ce se întâmplă astăzi în știință, ce se întâmplă cu Academia, e trist. Eu întotdeauna am fost pentru Academie, în forma și structurile care s-au afirmat de-a lungul anilor, în decursul a câtorva generații. Cu părere de rău, din cauza vârstei și sănătății, nu mă pot implica activ în treburile Academiei, dar eu trăiesc cu Academia. Sunt 68 de ani în Academie și, moralmente, mi se pare imposibil de schimbat, de întors totul pe dos și de făcut asemenea acțiuni împotriva logicii. Academia trebuie să aibă drepturile și posibilitățile ei morale, organizatorice financiare etc., iar acum destrămarea acestor tradiții, acestor valori nu va duce la nimic bun”, a spus acad. Haralambie Corbu. Academicianul a mulțumit din inimă pentru vizita conducerii AȘM, dorind sănătate tuturor și multe succese în intențiile frumoase pe care le are Academia.

„Vizita pe care mi-ați făcut-o este un adevărat eveniment. Chiar dacă sănătatea mă mai lasă, le dau pe toate la o parte și rămân cu Academia în inimă și în suflet. Mi-ați făcut ziua atât de frumoasă, iar energia pe care mi-ați adus-o, mi-ajunge pentru un an înainte. Eu sunt pentru aceea ca Academia, în toate formele ei cele mai frumoase, dar sunt foarte multe, să fie păstrată și continuare. Și atunci vom avea o Academie într-adevăr cum ne dorim. Să nu credeți că toate aceste acțiuni au trecut fără dureri pentru noi toți. Important e să tragem concluziile necesare. Ne dorim un echilibru în anul 2020 și să meargă știința înainte, că o viață mi-am cheltuit-o aici, aproape 60 de ani”, a remarcat m.c. Nicolae Bilețchi. Membrul corespondent le-a urat colegilor de la Academie multă sănătate, fericire și multe succese în muncă.

Urări de sănătate și izbândă pentru Academie, de revenire la valorile și tradițiile ei de odinioară, au fost reiterate și de m.c. Vasile Babuc, m.c. Ion Corcimaru, iar acad. Andrei Ursu, care săptămâna trecută a pășit pragul nonagenarilor, chiar i-a și urat pe conducătorii AȘM.

Pe această notă de optimism, conducerea AȘM le-a dorit membrilor AȘM multă sănătate și să se întâlnească cu ocazii cât mai frumoase, iar dacă vor fi găsite soluțiile necesare la problemele create, cu siguranță vor fi și ocazii frumoase de a se revedea și de a trăi bucuria de a fi împreună. „Vă așteptăm să veniți la Academie, să ne consolidăm și să fim o forță. Numai așa vom învinge. Noi facem totul ce depinde de noi, nu ne rămâne decât să păstrăm optimismul”, le-a urat președintele Ion Tighineanu colegilor, exprimând speranța că poate simetria anului 2020 va schimba spre bine situația și se va ajunge la un final bun pentru toți.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM