La Mulți Ani, Literatura și Arta!

2019-12-18
 

Săptămânalul „Literatura și Arta” a marcat 65 de ani de la fondare. Cu acest prilej, Biblioteca Municipală „B.P.Hașdeu" din capitală a găzduit, la 16 decembrie 2019, un eveniment de mare angajament, dedicat hebdomadarului. Evenimentul a fost cu atât mai important, cu cât a făcut act de prezență toată lumea scriitoare, prieteni ai ziarului - poeți, prozatori, publiciști, eseiști, critici literari, umoriști, panfletiști, artiști, oameni de știință și, bineînțeles, ziariști.

Manifestarea aniversară a fost moderată de nimeni altul, decât redactorul-șef al hebdomadarului, Nicolae Dabija, membru corespondent al AȘM, membru de onoare al Academiei Române, dar și a altor Academii Internaționale. În debutul evenimentului, marele om de cultură, Nicolae Dabija a făcut o incursiune în itinerarul biografic al revistei de cultură, parcurgând etapele activității, reușitele, dar și impedimentele cu care s-a confruntat publicația de-a lungul celor peste șase decenii de luptă și rezistență. Nicolae Dabija a adus în actualitate numele celor patru redactori șefi care au stat la timona ziarului până i-a revenit această misiune Domniei Sale, misiune pe care o îndeplinește cu onoare și devotament de sacrificiu, împreună cu echipa redacțională de temerari. Totodată, publicistul a exprimat cuvinte de gratitudine tuturor colegilor cu peniță, care prin darul de a înțelege puterea cuvântului, prin harul miraculos al slovei, și-au adus partea lor de obol la renașterea, menținerea și prosperarea săptămânalului, astăzi devenit cel mai apreciat și iubit ziar național de limbă română.

După incursiunea pitorească, pe care doar Nicolae Dabija are talentul s-o evoce, care a fost mai curând o lecție de istorie pentru mulți din cei prezenți, dar mai ales pentru generația tânără, pe razele generoase, incredibile și nefirești ale Undrei sau Ningaului din acest an, au sclipit o multitudine de diplome, în semn de apreciere a măiestriei condeiului celor care și-au lăsat drept autografe pe paginile ziarului pe parcursul anului. Diplomele care au adus și mai multă lumină în instituția de cultură ce a găzduit frumosul eveniment, au fost acordate pentru publicistică, proză, poezie, știință, artă, debut etc. Laureați ai Săptămânalului „Literatura și Arta au devenit și somități ai mediului academic - președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, academicienii Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Tudor Lupașcu ș.a.

Premianții au adresat mesaje de felicitare și de mulțumire pentru gestul de apreciere a muncii și talentului lor, dorind ziarului, dar și celui care ghidează de ani buni Săptămânalul, Nicolae Dabija, sănătate, virtuți și demnitate. Premianții consideră că 65 nu este doar o cifră, este o lupta, o conștiință, o familie de oameni frumoși și curajoși, uniți in jurul unei Idei înălțătoare și demne. Au dorit echipei de creație sănătate și izbândă, iar Adevărul, Valoarea și Demnitatea să conteze constant pentru Oameni ca ei, virtuți pentru care sunt și vor fi răsplătiți.

La rândul său, redactorul-șef, Nicolae Dabija, a remarcat că, privind în sală, a fost plăcut surprins să vadă cei mai frumoși oameni, cu cele mai luminoase și senine chipuri, iar aceasta îi oferă certitudinea că aici este prezentă conștiința Basarabiei.

Manifestarea a inclus mesaje de felicitare, numere artistice, recital de poezie și alte activități dedicate aniversării.

„Literatura şi Arta” este un ziar al scriitorilor din Republica Moldova, înființat în anul 1954. De-a lungul anilor, săptămânalul a avut un rol important în lupta de renaştere naţională.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM