Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail

2019-12-18
 

Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail", a marcat 190 de ani de la fondare. Instituția a organizat o conferință științifico-practică dedicată celor 19 decenii în pas cu exigențele timpului.

La sesiunea plenară festivă au participat reprezentanți ai Președinției, Legislativului, Executivului, Primăriei, mediului academic, conducători ai instituțiilor medicale, sindicatelor medicale, Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, mass-media.
Festivitatea a demarat cu o premieră absolută, intonarea Imnului Spitalului, compus de Oleg Baraliuc și interpretat de Ludmila Pamojac.

Cu ocazia frumoasei aniversări, academicianul Gheorghe Țîbîrnă a transmis mesajul de salut al președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu, adresând sincere felicitări și din partea savanților din Republica Moldova. Acad. Tîbîrnă a făcut o succintă incursiune în parcursul celei mai vechi instituții medicale din Republica Moldova, exprimând recunoștință tuturor celor dedicați acestei activități nobile de a veghea sănătatea cetățeanului de-a lungul celor aproape două secole. Savantul le-a dorit succes în munca lor dedicată colegilor medici, urându-le sănătate și virtuți nobile caracteristice purtătorilor de halate albe.

Având în vedere performanța acestui spital, acad. Gheorghe Țîbîrnă a venit cu propunerea ca, în baza Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, să fie organizat „Institutul Municipal de Boli Interne” a orașului Chișinău, propunere care a fost primită cu aplauze de distinsul public.

La sesiunea festivă a participat Primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Holostenco, rectorul USMF „N. Testemițanu”, dr.hab. Emil Ceban, directorul Institutului de Medicină Urgentă, dr.hab. Mihail Ciocanu, episcopul de Orhei, vicar al Mitropoliei, Preasfințitul Siluan, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, România, prof. univ. dr. Adrian Cotârleț ș.a. În contextul aniversar, mesaje de felicitare colectivului și directorului instituției, dr. Mihai Ciobanu, au adresat delegați din partea Guvernului, Parlamentului. Mesajele de felicitare au fost suplimentate de diplome de onoare, diplome de gratitudine, insigne de onoare, plachete, alte mențiuni, oferite directorului instituției, Mihai Cibanu, precum și celor mai performanți lucrători devotați meseriei, pentru tradiție, istorie și profesionalism, or, atunci când sunt merite, se culeg și rezultate bune și frumoase.

Conferința științifico-practică și-a continuat agenda în cadrul a două sesiuni de comunicări, în care specialiștii au pus în discuție cele mai actuale probleme în știința medicală din perspectiva abordării practicii în domeniul medicinei interne și a chirurgiei.
De remarcat că recent, pe lângă SCM „Sfântul Arhanghel Mihail" a fost deschis Centrul de Reabilitare Medicală, unica instituție de acest fel din Chișinău, dar și din republică, destinată acordării serviciilor de recuperare pacienților, pentru a se reîntoarce la o viață calitativă.

În cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail" activează 550 de colaboratori.


Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM