Președintele Vladimir Voronin a fost în vizită la Academia de Științe

2019-12-11
 

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a avut, la 10 decembrie 2019, o întrevedere cu ex-Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin (2001-2009), la inițiativa acestuia.

În cadrul întrevederii, președintele AȘM a exprimat onoarea de a-l avea în vizită la Academia de Științe a Moldovei pe ex-Președintele Vladimir Voronin. În cadrul întrevederii președintele AȘM a informat înaltul oaspete asupra situației actuale în Academia de Științe, punctând aspectele importante cu care se confruntă comunitatea în rezultatul reformelor inițiate acum doi ani. Academicianul Tighineanu a menționat participările curajoase ale cercetătorilor noștri în programele europene de cercetare și performanțele înregistrate în cadrul proiectelor internaționale și că, indiferent de situația existentă, sunt cercetători care își urmează vocația sau au chemarea sacrificiului în știință. Totodată, președintele AȘM a adus în discuție perspectiva readucerii institutelor de cercetare sub auspiciile firești ale Academiei de Științe, în acest sens fiind necesare anumite modificări la lege. În context, Președintele Tighineanu a relevat că recent a parvenit o serie de scrisori de susținere de la mai multe Academii din lume, inclusiv de la Academia Română, Academia de Științe a Bulgariei, Academia Națională de Științe a Ucrainei, Academia Națională de Științe din Belarus, Asociația Internațională a Academiilor de Științe etc.

Cu titlu special, președintele Tighineanu a exprimat mulțumiri și considerație Președintelui Voronin pentru susținerea acordată Academiei de Științe în perioada în care deținea funcția de Președinte al Republicii Moldova, remarcând sprijinul Domniei Sale nu doar într-o finanțare adecvată a cercetătorilor, dar și investițiile substanțiale în lucrările de reparație a edificiului principal al AȘM care era învechit moral și își pierdea rezistența constructivă și fiabilitatea elementelor principale de existență. Grație susținerii respective, actualmente, blocul reprezintă o instituție ce corespunde denumirii de templu al științei, iar cei mai buni cercetători au avut posibilitatea să aplice la diferite programe de cercetare și să aducă excelența în cercetarea științifică acasă. Președintele Tighineanu a remarcat că situația este în dinamică, dar dacă nu se vor crea condiții adecvate, tinerii vor pleacă, iar aceasta este o mare pierdere pentru știință, pentru că reprezintă viitorul în cercetare.

În context, Președintele Vladimir Voronin a reiterat că atunci când a demarat programul de informatizare, computerizare a țării, sarcina a fost ca, de la Larga la Vulcănești, să fie aduse computere, asta și s-a avut în vedere, să fie atras tineretul. Ulterior, când s-a pus sarcina deschiderii Liceului AȘM, scopul a fost același, ca în Liceul să fie selectați cei mai talentați copii din toată republica care să-și continue studiile și cercetările aici, acasă, iar lecțiile să fie ținute de academicieni, savanți. „Noi suntem bogați cu oamenii. Tabelul Mendeleev sub picioarele noastre nu există. Există cernoziom, nisip, pietriș și cotileț. De aceea, dacă noi nu vom utiliza aceste capacități umane, națiunea noastră nu va avea viitor, nu va avea succes”, a remarcat ex-Președintele Voronin. Totodată, Excelența Sa a mărturisit cu regret despre abandonarea proiectului „Satul moldovenesc”, iar vizita recentă prin satele Moldovei i-a lăsat un gust amar vizavi de tot ce a văzut, afirmând că pe întreg mandatul președinției sale nu a fost închisă nu o școală, dar nici măcar o clasă, iar acum e jale în sate.

Schimbând registrul, ex-Președintele Vladimir Voronin a afirmat că „Academia trebuie să fie de sine stătătoare, autonomă. Așa este în toate țările. Academia este un simbol și o perspectivă a țării”. În context, Domnia Sa a manifestat deschidere necondiționată vizavi de susținerea în procesul de stimulare a activități științifice, dar și consultare pe anumite probleme de competență.

La întrevedere au participat vicepreședinții Boris Gaina și Victor Moraru, secretarul științific general, Liliana Condraticova și m.c. Mariana Șlapac.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM