Membrul corespondent Nicolae Dabija, laureat al Premiului pentru promovarea Limbii Române, oferit de TVR Moldova

2019-12-10
 

 
Membrul corespondent Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române, poet, prozator, publicist, a devenit laureat al Premiului pentru promovarea Limbii Române, oferit de TVR Moldova. Evenimentul de premiere a avut loc la 8 decembrie 2019, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Galei TVR Moldova, găzduită de Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Trofeul i-a a fost înmânat premiantului de către directorul TVR Internațional, dna Cristina Leorenț. „Cunoscător al tainelor limbii române, a cărui operă este tradusă în 20 de limbi. Face parte din „Generaţia ochiului al treilea”, care a marcat cursul literaturii din perioada postbelică. A adus în atenția cititorilor una dintre cele mai dramatice pagini din istoria românilor din stânga Prutului: DEPORTĂRILE. Romanul „Temă pentru acasă”, adresat noilor generații, evocă vitregia destinului basarabenilor. Numele lui se identifică, sută la sută, cu ,,Literatura și Arta”, revistă care a promovat cu ardoare identitatea românească a Basarabiei”, se arată în Laudatio, prezentat de directorul Cristina Leorenț.

Proaspătul laureat, Nicolae Dabija, a spus că acest premiu care îl onorează, ar trebui să aibă o formulare inversată, pentru că nu atât el a promovat limba română, dar limba română a fost cea care l-a promovat de-o viață, în acest sens simțindu-se un privilegiat al sorții. „Nu știu de ce am impresia că eu, înainte de a mă naște, mi-am ales părinții pe care i-am avut, că eu mi-am ales bucata de țară, în care să mă nasc, că eu mi-am ales limba în care să scriu, limba în care să vorbesc - limba română. Îi mulțumesc limbii române că m-a ales să fiu al ei, că m-a înfiat, că este limba noastră. Și în acest sens, la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, noi, aici, în stânga Prutului, spuneam următoarele: Dacă îți abandonezi limba, te abandonează Dumnezeu. Să facem totul ca Cel de Sus să fie și în continuare cu noi. Mulțumesc, Limba Română! Mulțumesc TVR Moldova că sunteți aici, în Basarabia, la noi acasă!”, a menționat în cuvântul său de gratitudine m.c. Nicolae Dabija.

De remarcat că Premiul pentru promovarea Patrimoniului cultural românesc a fost oferit, post-mortem, poetului Grigore Vieru, Doctor Honoris Causa al AȘM, membru titular, post-mortem, al AȘM.

În cadrul Galei au fost premiate 10 personalităţi din spaţiul românesc, care au rezultate frumoase în domeniile lor de activitate. Printre categoriile premiate se numără: promovarea istoriei neamului, promovarea excelenței în artă, performanță în educație, responsabilitate socială, cooperare România-Republica Moldova, diaspora. Au fost acordate și două premii speciale - „Centenarul Marii Uniri” și „August 89” (post-mortem).

Pe lângă trofee, laureații celei de-a IV-a ediții a Premiilor TVR Moldova au primit Cadouri din partea Guvernului României, precum și „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, semnată de Bogdan Bucur și oferită și de Editura RAO.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM