Ediția XVI-a a Expoziției Internaționale Specializate INFOINVENT și-a premiat câștigătorii

2019-11-25
 

Peste 450 de lucrări expuse în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Expoziției Internaționale Specializate INFOINVENT au fost premiate de Comisia de experți și Juriul Internațional cu 140 medalii de aur, 80 - medalii de argint, 80 - medalii de bronz. Totodată, lucrările prezentate au fost apreciate și cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale atât de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cât și de partenerii naționali, dar și cu mențiuni speciale de către instituțiile internaționale prezente la eveniment.
 
La festivitatea de premiere, care a avut loc la 22 noiembrie 2019, la Moldexpo, a participat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, Domnia Sa având și calitatea și de președinte al juriului.
 
Așadar, cea mai importantă distincție care se acordă în cadrul Expoziției Internaționale Specializate INFOINVENT este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”. Marele premiu a fost câștigat de inventatorul Nicolae Eremia, pentru ciclu de invenții din domeniul medicinei veterinare, Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Medalia de aur a OMPI pentru Inventatori a fost acordată dr.hab, conf. univ. Valeriu Cerempei, inventator în domeniul tehnicii agricole. Trofeul OMPI în domeniul proprietăţii intelectuale pentru întreprinderi a fost acordat  Universităţii de Stat din Moldova.
 
Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, a fost acordat echipei de inventatori formată din acad. Ion Bostan, dr.hab. Viorel Bostan, dr.hab. Valeriu Dulgheru, Marin Guţu, Oleg Ciobanu, Radu Ciobanu, Vitalie Gladîș, Maxim Vaculenco şi Alexandru Toacă, pentru ciclu de invenții - turbină eoliană cu ax vertical și orizontal, Universitatea Tehnică a Moldovei. Premiul AGEPI „Cea mai bună invenţie creată de o femeie-inventator”, la nivel național, a fost acordat Alinei Trofim, pentru ciclu de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei, Universitatea de Stat din Moldova.
 
Președintele juriului, acad. Ion Tighineanu, a înmânat câteva premii AGEPI, precum și un Premiu special al AȘM.
 
Astfel, premiul AȘM „Cea mai bună creație a tinerilor” a fost acordat Irinei Grumeza, pentru procedeul de obținere a semifabricatelor din carne tocată, Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Premiul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” a fost acordat Arinei Popov, pentru modelul vestimentar cultural metamorphosis, Universitatea Tehnică din Moldova. Premiul AGEPI „Cel mai de succes soi de plantă” (Nucul, Juglans regia L.) a fost oferit dr.hab. Ion Comanici, Grădina Botanică Na(Institut) „Alexandru Ciubotaru". Premiul AGEPI pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie” a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului Naţional de Cercetare-dezvoltare în construcţii, urbanism şi dezvoltare teritorială durabilă urban, România.
 
De menționat și faptul că dr. Natalia Procop, secretar științific al Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM, Valentina Negru, Marin Cercașin, Livia Sârbu, s-au învrednicit de Premiul ANCD, Medalia de bronz, pentru „Terminologia vestimentară din Moldova.  Dicționarul ilustrat român-englez”.
 
Președintele Ion Tighineanu a adresat felicitări premianților, dorindu-le să fie cât mai creativi, cât mai inovativi. „Într-adevăr, avem nevoie de creația tinerilor . Și  mulți și creativi, pentru că viitorul și al cercetării științifice și al țării noastre este în mâinile tinerilor”, a declarat la ceremonia de premiere acad. Tighineanu.
 
„Doar creativitatea va salva lumea, mai ales, în condițiile în care roboții devin arhiprezenți în viața noastră”, a reiterat Directorul general interimar al AGEPI, Andrei Popa, recomand tinerilor să fie creativi, indiferent de domeniul de activitate, pentru că roboții nu pot înlocui creativitatea umană.
 
Alina Trofim, laureată a Premiului AGEPI Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”:„Sunt plăcut surprinsă pentru aprecierea înaltă și vă mulțumesc tuturor. Chiar, într-adevăr, mă simt fericită astăzi pentru această apreciere a muncii mele”.
 
Dr.hab. Ion Comanici, laureat al Premiul AGEPI „Cel mai de succes soi de plantă”, Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”: „Mulțumesc AGEPI pentru acordarea acestui prestigios premiu. Mulțumesc Grădinii Botanice care m-a crescut de la vârsta de 26 pana la 86 de ani și cred că și mai departe o să mă crească. Cel mai complicat urmează, adică implementarea acelor soiuri care au fost brevetate de către AGEPI”.
 
Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” a fost organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Centrul Internaţional de Expoziţii (C.I.E.) „Moldexpo” S.A., în parteneriat cu MECC și ANCD. Expoziția reprezintă un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. Este un eveniment major pentru întreaga comunitate științifică și inovațională a Republicii Moldova. De menționat și faptul că în cadrul săptămânii INFOINVENT 2019 a avut loc și  cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei Inovaționale Internaționale cu genericul „Proprietatea Intelectuală și Dezvoltarea Durabilă”, la care a participat cu o prezentare acad. Boris Gaina, vicepreședinte al AȘM.
 
Amintim că la ediția curentă a Expoziției „INFOINVENT” au participat aproximativ 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din circa 10 ţări, care au prezentat la standurile expoziționale peste 450 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte inovaționale și   de transfer tehnologic etc.
 
Ceremonia de premiere o puteți găsi pe site-ul AGEPI.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM