(Ea.md) Eva Gudumac schimbă Moldova: „Astăzi este și mai greu să tratezi copiii, deoarece am pierdut acel prim diagnostician – părintele”

2016-11-30

Eva Gudumac schimbă Moldova: „Astăzi este și mai greu să tratezi copiii, deoarece am pierdut acel prim diagnostician – părintele” (Video)

Despre doctor Eva Gudumac veți auzi numai cuvinte de recunoștință, fiind unul dintre cei mai versați chirurgi pediatri din Republica Moldova. Eva Gudumac a fost aleasă ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, este fost deputat în parlament și o femeie care schimbă Moldova de câteva ori pe zi. Efectuează și peste 10 intervenții chirurgicale pe zi, iar cel mai mic pacient al său a avut doar câteva ore de viață. În familia sa e greu să găsești pe cineva care nu e doctor, iar medicina stă la masă, bineînțeles nu înaintea omeniei.

Pentru tinerii de astăzi e mai simplu să facă medicină, ei cunosc tehnologiile și aparatele noi. Noi am fost școliți mai mult ca și clinicieni, care lucram la patul pacientului fără multe aparate, bazându-ne adesea pe intuiție și pe cunoștințele căpătate de la profesorii noștri. Am avut o pregătire foarte consistentă. Odată cu vârsta, acumulăm și experiență, pe care, bineînțeles o transmitem tineretului. În calitate de lector la universitatea de medicină m-am străduit mereu să fiu în pas cu tot ce este nou și să îi ghidez mereu. Chiar și în timpul operațiilor pot veni cu un sfat, iar în caz că nu le reușește, apelăm la conversie. Îmbinarea muncii mai multor generații permite progresul în medicină.

Îmi amintesc adesea de profesoara și mentorul meu, Academiciana Natalia Gheorghiu, dar și de acei profesori de la care am învățat și cu care am activat de-a lungul timpului, fie din Rusia, fie din alte țări. Mă străduiam să sorb fiecare cuvânt al lor, mai ales dacă era legat de specialitatea mea. Chirurgia copilului este un domeniu foarte complicat, dificil, mai cu seamă că lucrăm cu pacienți care nu pot vorbi, nou-născuții, sau copii timizi.

Citește mai departe...

Sursa: ea.md