(Y! News) Liceul din România care a dat doi laureați ai premiului Nobel

2014-10-10

Profesorul cu origini românești Stefan W. Hell, alături de Eric Betzig și William E. Moerner au câștigat premiul Nobel pentru „dezvoltarea microscopiei fluerescente de super-rezoluție”.

Stefan W. Hell, născut în 1960 la Arad, este profesor la Universitatea Heidelberg din 1990, director al Max Planck Institute for Biophysical Chemistry din Gottingen și conducător al diviziei Institutului de cercetare în domeniul cancerului, din cadrul Centrului Heidelberg.

Interesant este că profesorul Hell a învățat la același liceu ca Herta Muller, câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură.

Potrivit adevărul.ro, Herta Müller a absolvit Liceul german „Nikolaus Lenau” din Timișoara în 1972. De asemenea, Stefan Hell a venit la același liceu în 1977, însă a emigrat împreună cu familia în Germania după două trimestre. Profesorii spun că în catalog a avut numai note de 9 și de 10.

Bazele Liceului „Nikolaus Lenau” au fost puse în 1870, cu sprijinul Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice din Budapesta. La începuturi a purtat numele de „Școala superioară reală”. La început se preda în maghiară, iar pentru că elevii nu știau prea bine această limbă, s-a trecut la germană.

Din 1942 liceul primește numele de astăzi, iar din 1955 și până astăzi își ține activitatea în edificiul din strada Gheorghe Lazăr numărul 2.

Sursa: Yahoo News